Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.
Lees onze cookieverklaring

Spring naar hoofdnavigatie Navigatie overslaan

Aanmelden voor schooljaar 24/25 is van start! Aanmelden bij Volta? Klik hier!

Geplaatst op 26-10-2022

Beilen heeft er twintig nieuwe voetbalscheidsrechters bij

* Bron: RTV Drenthe

In Beilen geen tekort aan scheidsrechters, want twintig leerlingen van scholengemeenschap Volta haalden gisteren hun voetbalscheidsrechtersdiploma.Al meer dan tien jaar leidt Volta leerlingen tot scheidsrechters op. Dit jaar werd dan ook het driehonderdste papiertje uitgedeeld.

Er is meer dan gym

Het initiatief kent zijn oorsprong bij het bewegingsonderwijs, vertelt Robert Beute, docent lichamelijke opvoeding. "We wilden ze meer meegeven dan een diploma, dus bedachten we wat belangrijk is. Beter zijn in bewegen, of andere kwaliteiten meegeven zoals leidinggeven en organiseren. Dus toen kwamen we uit bij scheidsrechteren en hebben we de KNVB en plaatselijke voetbalverenigingen benaderd."Volgens Beute is het scheidsrechteren belangrijk voor de leerlingen, omdat ze zo ook iets terug kunnen doen voor de maatschappij. "Voetbal vinden ze leuk. En met het fluiten van een wedstrijd leren ze hoe ze moeten leidinggeven en ze doen wat terug voor hun voetbalvereniging. Wie weet willen ze er wel verder mee in de toekomst."

Eendaagse cursus

De negentien jongens en één meisje leren in één dag alle kneepjes van het vak. De ochtend begon met de theoriecursus met daarna een stukje praktijk. Daarvoor waren de pupillen van voetbalvereniging VV Beilen en CVV Fit Boys ingeschakeld.Maar zo gemakkelijk is een wedstrijdje fluiten nog niet, constateert Beute. "Het is lastig. De jongeren moeten alle regels kennen en coaching geven in het veld, maar ook ouders aan de kant hebben invloed op de scheidsrechters. En dan komt nog de verantwoordelijkheid voor en na de wedstrijd, zoals de scores doorgeven."

Zaterdag pupillen fluiten

Met hun diploma op zak mogen de leerlingen zaterdag al de pupillen van hun eigen club fluiten. Een van de leerlingen die dat wel ziet zitten, is Guido. Hij heeft er zin in. "Het is leuk en spannend om te doen", zegt hij. "Je moet goed opletten en snel bewegen. Daarnaast mag je niet te vaak fluiten en moet je ook nog om de regels denken."Hij doet mee, omdat hij ook graag bij zijn eigen club wedstrijden wil fluiten. "Dan kan ik ook de jongere teams begeleiden en leer ik hoe ik overweg kan met kinderen. Ik speel zelf ook en het lijkt mij eveneens leuk om, naast het spelen, te fluiten bij andere wedstrijden."